Karamelom prekrivena torta
Pecite neprekriveno
Neprekrivena torta je ukusna poslastica bez tradicionalne glazure ili ivica od marcipana. Izraziti, vidljivi slojevi otkrivaju prelepe teksture I boje ukusa unutra. Pecite sa parom za viši i pufnastiji, profesionalniji rezultat
Sastojci (pravi oko 10-12 delova)
Vanila torta sa kardamomom:
75g maslaca (i malo više za podmazivanje pleha)
1.5 dl mleka
225g jaja (4-5 jaja)
340g šećera u prahu
1 kafena kašičica vanila praha
1 supena kašika mlevenog kardamoma
270g brašna
2 supene kašike praška za pecivo
1 prstohvat soli
glazura:
360g šećera u prahu
1.5dl vode
80g žumanca (oko 4 žumanca)
100g jaja (2jaja)
1 supena kašika vanila praha
500g maslaca
Karamel sos:
225g šećera u prahu
1.5dl punomasnog krema
100g maslaca
1 prstohvat soli
Uputstvo
Torta:
1.Prethodno zagrejati rernu na 175°C.
2.Podmazati tri pleha i oprašiti brašnom.
3.Istopite maslac, dodajte mleko i ostavite po strani da se ohladi.
4.Pomešajte jaja, šećer, vanilu i kardamom dok ne postane lagano i pufnasto.
5.Dodajte mešavinu mleka i maslaca i mešajte dok se ne ujedini.
6.Pomešajte prašak za pecivo, so i brašno.
7.Pomešajte mešavinu brašna sa ostatkom i mešajte dok se ne ujedini.
8.Raspodelite smesu na tri pleha. Pecite torte 20-25minuta ili dok tester torte ne izadje čist. Ostavite torte da se hlade u plehovima, a zatim ih obrnite na neku površinu gde će se ohladiti potpuno.
Maslac krem:
1. Sipajte šećer i vodu u šerpu debelog dna i zagrejte do 119°C (koristite termometar). Sa stojećim mikserom sa namontiranom žicom za mućenje, izmutite žumanca, jaja i vanilu dok ne postanu lagani i pufnasti. Kada sirup dostigne 119°C, sklonite sa toplote i sa mikseron na najmanjoj brzini, polako dodajte sirup u mešavinu sa jajima. Zaustavite sipanje svakih desetak sekundni i povećajte brzinu na najveću, zatim smanjite ponovo na najmanju i dodajte još sirupa. Ponavljajte dok sav sirup nije pomešan. Ohladiti.
2. Ručnim mikserom miksujte maslac dok ne postane pufnast.
3.Dodajte jednu po jednu kašiku maslaca u mešavini sa jajima, sa mikserom na najmanjoj brzini. Miksujte dobro izmadju svake kašike, ponovite dok sav maslac ne postane pufnast i potpuno pomešan i krema maslac ne postane glatak.
Karamel sos:
1. Istopite šećer u šerpi debelog dna na srednjoj jačini dok ne dobije boju zlatne karamele. Istovremeno, zagrejte krem u odvojenoj šerpi. Kada šećer pozlati, odajte krem u serijama dok mešate.
2. Dodajte komad po komad maslaca karamali tokom krčkanja i mešajte dok se ne ujedine i dok ne dobijete gust i glada karamel sos. Posolite.
Sastavljanje torte:
1. Postavite prvi sloj torte na poslužavniku i rasporedite debeo sloj glazure po njemu. Ponovite dok ne iskoristite sva tri sloja, i završite sa slojem glazure preko. Raspodelite glazuru preko cele torte i ostavite u frižideru da se slegne (10-20min).
2. Sipajte blago ohladjeni karamel sos preko torte