Palačinke sa kompotom od bobica, pečenim pistaćima i bademima
Prepustite se palačinkama
Uživajte sa stilom u vašem naslaganom dezertu od pufnastih i ukusnih palačinki. Prelivene kompotom od bobica i posute sa pečenim pistaćima i bademima, nude savršenu mešavinu slatkih i prijatnih ukusa. Divan završetak bilo kom obroku ili sladak i ukusan početak dana.
Sastojci (9 malih palačinki)
Palačinke
1 jaje,
3.25 šolje mleka
2 supene kašike maslaca, istopljenog,
1 šolja brašno,
1 supena kašika šećera,
1 kafena kašika praška za pecivo,
pola kafene kašike soli
Kompot od bobica
četvrt šolje žutog šećera
2 supene kašike cedjenog limuna
3 šolje mešanih bobica (350g) poput malina, borovnica i kupina
Pečeni pistaći i bademi
1 šolja seckanih pistaća i badema
Uputstvo
Korak 1 (palačinke)
U velikoj posudi, izmutite jaje dok ne postane pufnasto. Dodajte mleko i istopljeni maslac. Dodajte suve sastojke i pomešajte dobro. Zagrejte tiganj podmazan sa malo maslaca.
Sipajte malu količinu mešavine (četvrt šolje) u pleh i nagnite tako da raširite po celoj površini, ili rasporedite kašikom. Kada se mehuri počnu stvarati na površini i krenu da pucaju, okrenite i peite drugu stranu.
Korak 2 (kompot od bobica)
Sipajte pomešane bobice u tiganj, umešajte žuti šećer i sok od limuna dok se šećer ne rastopi. Mešajte blago (da se ne raspadnu), dok se bobice ne zagreju i sokovi počnu da cure, 2 do 3 minuta.
Servirajte dok su tople ili mlake.
Korak 3 (prženi pistaći i bademi)
Postavite u tiganj na srednju jačinu. Sipajte iseckano koštunjasto voće unutra i pržite oko 7 minut. Konstantno mešajte kako bi se pržili podjednako. Završite palačinke tako što ih prelijete kompotom i pospete koštunjastim voćem.