salad in a bowl

Kako da smanjite količinu prehrambenog otpada?

Da li ste znali da bacamo 1/3 namirnica koje kupimo?

Što biste rekli kada biste, umesto da ih bacite, mogli uživati u njihovom ukusu? 

Možemo li izbeći stvaranje prehrambenog otpada?

Naš otpad može se podeliti na tri kategorije: onaj koji se može izbeći, onaj koji se ne može izbeći i onaj koji se možda može izbeći. 

Smanjenje količine prehrambenog otpada

61% otpada može se izbeći – reč je o namirnicama koje bismo mogli da pojedemo kada bismo njima raspolagali na bolji način.

19% otpada ne može se izbeći – reč je o stvarima kao što su vrećice za čaj i pileće kosti.

Recepti za smanjenje prehrambenog otpada

Smatra se da se 0% otpada možda može izbeći. U to se ubrajaju namirnice koje vidite ovde: krompirova kora, stabljika brokolija i ostaci lisnatog povrća.

Sve to možete s uživanjem da pojedete uz ispravnu pripremu. Evo kako možete da uživate u ukusu tih namirnica umesto da ih bacite:

  • Čips od krompirove kore

    Krompirova kora se često baca prilikom spremanja krompira. Poslužite vaše goste ukusnom i hrskavom užinom pre jela.

Povezani članci

  • Očuvajte svežinu povrća duže.
    A DRAWER OF VEGETABLES
  • Upotreba funkcije rerne za pečenje na žaru
    illustration of oven
  • RECEPTI
    man peeling potato