Učinite svoje praznične klasike još ukusnijim pomoću pare.
Praznično je vreme savršeno za kuvanje! Provedite vreme u kuhinji s porodicom ili prijateljima i uživajte u dugim zajedničkim večerama.
Kuvanje mesa na pari
Koje se meso može kuvati na pari? Kuvanje na pari u rerni dobar je izbor za razne vrste mesa kao što su šunka, carsko meso, goveđa prsa, goveđi ribić itd. Zahvaljujući pari, mišićna se vlakna u mesu opuštaju i omekšavaju, ali se pritom ne raspadaju. Meso peradi, poput ćuretine i piletine, poprilično je nemasno pa uz paru postaje sočno. U nastavku možete pronaći nekoliko saveta i trikova za kuvanje mesa na pari kod kuće.
Šunka
- Kako bi vaša šunka bila sočna, za početak je položite direktno na rešetku u rerni ispod koje ste postavili otvoren pleh za pečenje.
- Stranu šunke koja je prekrivena kožom okrenite prema gore pa šunku pecite uz postavku Full Steam (visoki nivo pare) na 100 °C sve dok temperatura središta namirnice ne bude jednaka 70 °C. (Trajanje pripreme zavisi od veličine šunke i upravo je zato temperatura središta namirnice najbolji pokazatelj.) Kada šunka postigne potrebnu temperaturu, izvadite je i sačekajte da se ohladi.
- Kada se ohladi, prekrijte je dodacima po svom izboru. Nama se sviđa mešavina senfa i žumanaca, koju posle nanošenja posipamo hlebnim mrvicama.
- Zatim šunku pečemo na suvom vazduhu na 175 °C sve dok se ne zapeče i ne poprimi zlatnu boju (5 do 10 minuta). Ako jelo želite pripremiti dan ranije, ovo je savršen izbor.
Ćurka
- Sjajan način za pripremu ćurke koja je istovremeno sočna i hrskava je početno kuvanje ćurke ispunjene nadevom na pari uz postavku Full Steam (visoki nivo pare) na 100 °C..
- Umetnite termometar u batak pa pecite ćurku dok se ne postigne temperatura od 68 °C. (Trajanje pripreme zavisi od veličine ćurke i upravo je zato temperatura središta namirnice najbolji pokazatelj.)
- Kada ćurka postigne potrebnu temperaturu, izvadite je i pričekajte da se koža osuši.
- Još jednom namažite celu ćurku omekšalim maslacem pa je tokom poslednjih 30 minuta pecite na suvom vazduhu na 200 °C kako bi kožica potamnela i postala hrskava. Narežite i uživajte!
Glazirana rebarca ili goveđa prsa
Prilozi sous-vide
Sous-vide tehnika savršena je za pripremu povrća. Jela će biti zdravija jer se tokom procesa kuvanja gubi manje hranjivih materija, ali i ukusnija jer ćete naglasiti prirodne ukuse i dobiti bolju teksturu. Ta je tehnika uz to sjajna za mariniranje povrća.
Evo dva savršena priloga koje možete isprobati tokom ovogodišnjih praznika!
Celer korenaš sa smeđim maslacem, majčinom dušicom i limunovom korom
-
Ogulite celer korenaš, narežite ga na kriške i stavite u vakuumsku kesicu zajedno sa smeđim maslacem, majčinom dušicom, limunovom korom i prstohvatom soli.
- Kuvajte ga uz postavku Full Steam (visoki nivo pare) na 100 °C otprilike 20 do 25 minuta. Ohladite i poslužite bez dodatne pripreme, zapržite ili zapecite na žaru.
Šargarepa u začinima i narandžinom soku
-
Ogulite šargarepu i stavite je u vakuumsku kesicu zajedno sa zvezdastim anisom, čilijem, cimetom i prstohvatom soli.
-
Kuvajte je uz postavku Full Steam (visoki nivo pare) na 100 °C otprilike 15 do 20 minuta. Ohladite i poslužite bez dodatne pripreme, zapržite ili zapecite na žaru. Sok upotrebite za sos ili preliv.
Kuvajte na pari poput profesionalnih kuvara.
Dopustite rernama SteamPro da podignu vaše kuvanje na pari na profesionalni nivo. Otkrijte karakteristike, uključujući Sous-Vide i Connected Cooking (Povezana priprema), koje vam omogućuju da upravljate svojom rernom pomoću pametnog telefona i parnog pomoćnika Steamify. Rerne SteamPro spremne su da vašu svakodnevicu učine ukusnijom.