Kako se hrana slaže u frižider i zamrzivač?

Ažurirano 14.12.2020. 21.14

Pitanje:

  • Kako se hrana slaže u frižider i zamrzivač?

Odnosi se na:

  • Frižidere
  • Frižiderei-zamrzivače
  • Zamrzivače

Opšti saveti za slaganje hrane u frižider:

  • Izbegavajte prenatrpanost polica uređaja jer to smanjuje cirkulaciju vazduha i uzrokuje neravnomerno hlađenje.
  • Pre skladištenja u uređaju, pokrijte hranu i obrišite posuđe. Time se izbegava nakupljanje vlage u uređaju.
  • Zamotajte sve predmete sa jakim mirisom ili velikom vlažnošću.
  • Držite voće i povrće u fiokama gde zatvorena vlaga pomaže u očuvanju kvaliteta proizvoda na duže vreme. Većinu voća i povrća treba držati na niskim temperaturama i visokoj vlažnosti. Sirovo meso i živinu zamotajte tako dobro da ne može doći do curenja ili kontaminacije druge hrane ili površina. Meso koje treba čuvati duže od dva dana treba zamrznuti.
  • Maslac i sir: treba ih staviti u posebne hermetičke posude ili umotati u aluminijumsku foliju ili plastične kese kako bi ih što više zaštitili od vazduha.
  • Boce: trebaju imati čep i treba ih držati na nosaču boca na vratima ili (ako je dostupan) na nosaču boca.
  • Banane, krompir, luk i beli luk, ako nisu u ambalaži, ne treba čuvati u frižideru.
  • Pre stavljanja u odeljke vruću hranu treba ohladiti na sobnu temperaturu. U protivnom će se povećati unutarnja temperatura odeljaka i potrošnja energije uređaja
  • Vodenastu ili vrlo vlažnu hranu treba držati ispred police (blizu bočne strane vrata). Ako se postave u blizini izlaza za hladan vazduh, mogu se smrznuti

Opšti saveti za slaganje hrane u zamrzivač:

  • Da biste smanjili sušenje hrane i izbegli pogoršanje kvaliteta, koristite aluminijumsku foliju, foliju za zamrzavanje, vreće za zamrzavanje ili hermetičke posude. Iscedite što je moguće više vazduha iz paketa i čvrsto ih zatvorite. Zarobljeni vazduh može uzrokovati isušivanje hrane, promenu boje i pogoršanje ukusa (takozvani tragovi smrzavanja).
  • Prije zamrzavanja zamotajte sveže meso i živinu u odgovarajuću foliju za zamrzavanje
  • Ne zamrzavajte meso nakon što se potpuno otopi
  • Izbegavajte stavljati previše vruće hrane odjednom u zamrzivač. To preopterećuje zamrzivač, usporava efikasnost smrzavanja i može povećati temperaturu smrznute hrane.
  • Ne držite sladoled, sladolede ili kruh na vratima zamrzivača ili na gornjoj polici zamrzivača: ta područja nisu najhladnija područja zamrzivača i stoga bi se ovi predmeti mogli brže odmrznuti ako se na njima drže
  • Ostavite razmak između pakovanja kako bi hladni vazduh mogao slobodno cirkulirati omogućavajući hrani da se što brže smrzne