Pitanje:
- Kako se hrana slaže u frižider i zamrzivač?
Odnosi se na:
- Frižidere
- Frižiderei-zamrzivače
- Zamrzivače
Opšti saveti za slaganje hrane u frižider:
- Izbegavajte prenatrpanost polica uređaja jer to smanjuje cirkulaciju vazduha i uzrokuje neravnomerno hlađenje.
- Pre skladištenja u uređaju, pokrijte hranu i obrišite posuđe. Time se izbegava nakupljanje vlage u uređaju.
- Zamotajte sve predmete sa jakim mirisom ili velikom vlažnošću.
- Držite voće i povrće u fiokama gde zatvorena vlaga pomaže u očuvanju kvaliteta proizvoda na duže vreme. Većinu voća i povrća treba držati na niskim temperaturama i visokoj vlažnosti. Sirovo meso i živinu zamotajte tako dobro da ne može doći do curenja ili kontaminacije druge hrane ili površina. Meso koje treba čuvati duže od dva dana treba zamrznuti.
- Maslac i sir: treba ih staviti u posebne hermetičke posude ili umotati u aluminijumsku foliju ili plastične kese kako bi ih što više zaštitili od vazduha.
- Boce: trebaju imati čep i treba ih držati na nosaču boca na vratima ili (ako je dostupan) na nosaču boca.
- Banane, krompir, luk i beli luk, ako nisu u ambalaži, ne treba čuvati u frižideru.
- Pre stavljanja u odeljke vruću hranu treba ohladiti na sobnu temperaturu. U protivnom će se povećati unutarnja temperatura odeljaka i potrošnja energije uređaja
- Vodenastu ili vrlo vlažnu hranu treba držati ispred police (blizu bočne strane vrata). Ako se postave u blizini izlaza za hladan vazduh, mogu se smrznuti
Opšti saveti za slaganje hrane u zamrzivač:
- Da biste smanjili sušenje hrane i izbegli pogoršanje kvaliteta, koristite aluminijumsku foliju, foliju za zamrzavanje, vreće za zamrzavanje ili hermetičke posude. Iscedite što je moguće više vazduha iz paketa i čvrsto ih zatvorite. Zarobljeni vazduh može uzrokovati isušivanje hrane, promenu boje i pogoršanje ukusa (takozvani tragovi smrzavanja).
- Prije zamrzavanja zamotajte sveže meso i živinu u odgovarajuću foliju za zamrzavanje
- Ne zamrzavajte meso nakon što se potpuno otopi
- Izbegavajte stavljati previše vruće hrane odjednom u zamrzivač. To preopterećuje zamrzivač, usporava efikasnost smrzavanja i može povećati temperaturu smrznute hrane.
- Ne držite sladoled, sladolede ili kruh na vratima zamrzivača ili na gornjoj polici zamrzivača: ta područja nisu najhladnija područja zamrzivača i stoga bi se ovi predmeti mogli brže odmrznuti ako se na njima drže
- Ostavite razmak između pakovanja kako bi hladni vazduh mogao slobodno cirkulirati omogućavajući hrani da se što brže smrzne