Како подићи тесто у рерни, ако није опремљена посебним програмом?

Ažurirano 20.2.2023. 21.55

Problem

  • Како подићи тесто са квасцем у рерни ако апарат нема програм за испитивање?
  • У приручнику за рерне није описано које подешавање/опција се може користити за доказивање теста са квасцем.

Odnosi se na

  • Рерне
  • Шпорети

Rešenje

1. Идеална температура за подизање квасца је између 30°Ц и 40°Ц.

На нижим температурама потребно је више времена да се тесто квасца повећа у запремини.

2. Ако уређај није опремљен програмом испитивања, поступите на следећи начин:

  • Подесите рерну на 30-40°Ц са било којом врстом грејања.
  • Пустите да се уређај загрева 5 минута, а затим искључите рерну.
  • Затим посуду са тестом од квасца ставите у рерну. Пошто је тесту квасца потребна влага да би нарасло, покријте посуду влажном крпом, на пример.
  • Затворите врата пећнице.
  • Након отприлике 20 до 30 минута, тесто би требало да се повећа у запремини и може се даље обрадити како је описано у рецепту.