Kako se peče u vašoj Electrolux parnoj rerni

Ažurirano 13.6.2024. 11.46

Baking bread and cake using a steam oven


Para je tajna koju profesionalni pekari čuvaju već godinama. Sada i vi kod svoje kuće možete da dobijete iste rezultate bez napora zahvaljujući integrisanim funkcijama vaše Electrolux parne rerne. Funkcije koje rerna nudi zavise od modela.


U svojoj Electrolux parnoj rerni možete da pečete na nekoliko načina:

  • Funkcija za dizanje testa: Para stvara savršeno okruženje za ravnomerno dizanje vašeg testa, koje se u rerni diže brže i postaje vazdušastije, bez brige o hladnoj promaji
  • Funkcija za pečenje hleba: Ispecite savršeno nadošao hleb s vlažnom unutrašnjošću i hrskavom koricom
  • Funkcija Steamify®: Napravite ravnomerno pečen kolač s mekom, vlažnom unutrašnjošću i bogatim ukusom, kao i s pečenim hrskavim ivicama
  • Ručno podešavanje: Podesite nivo pare za pečenje hleba i kolača ručno

Funkcija za dizanje testa

Funkcija za dizanje testa u parnoj rerni pruža optimalno okruženje za dizanje testa.

  • Stavite testo u posudu na rešetku na prvom nivou. Nema potrebe da pokrivate testo, zahvaljujući vlazi
  • Izaberite funkciju za dizanje testa i posmatrajte kako testo počinje da se diže
  • Temperatura se automatski podešava na 35 °C, što je prikladna temperatura za dizanje testa na paru

Funkcija za pečenje hleba

Koristite funkciju za pečenje hleba za pripremu hleba i peciva s profesionalnim rezultatima u pogledu hrskavosti, boje i sjaja korice.

Funkcija za pečenje hleba:

  • Dodaje paru, koja doprinosi dizanju testa, a potom koristi kombinaciju pare i toplote da postigne savršenu zlatnosmeđu koricu
  • Obezbeđuje optimalnu temperaturu i okruženje za kvasna testa
  • Počinje na 180 °C, ali se temperatura propisana receptom za hleb koji pravite može podesiti i ručno

Funkcija Steamify®

Ako vaša rerna ima funkciju Steamify®, pečenje na pari postaje lakše nego ikad.

  • Izaberite Steamify® i podesite temperaturu navedenu u receptu. Na osnovu temperature, rerna automatski podešava nivo pare koji vam je potreban
  • Kada koristite Steamify®, rerna će vam reći kakve rezultate možete da očekujete na osnovu temperature, na primer, da je 155–230 °C savršena temperatura za pečenje ako želite da vaš hleb ili kolač ima hrskavu koricu i meku i sočnu unutrašnjost
  • Ako podesite tajmer na ovaj nivo temperature, donji grejač je uključuje tokom poslednjih nekoliko minuta kako bi se dobila hrskava donja strana. Saznajte više o tome kako se koristi Steamify®.

Ručno podešavanje nivoa pare

Ako vaša rerna nema funkciju za pečenje hleba ili funkciju Steamify®, možete ručno podesiti željeni nivo pare. Kada pečete hleb ili kolač na pari, možete da izaberete različite nivoe pare – i da ih kombinujete sa suvom toplotom za hrskavu završnicu. U zavisnosti od svog modela rerne, možete koristiti do četiri nivoa vlažnosti tokom kuvanja.

Ako imate tu mogućnost, izaberite:

  • Srednja vlažnost – za pečenje hleba i piškota
  • Niska vlažnost – za pite, mafine i biskvite

Potom podesite željenu temperaturu i počnite s pečenjem. Završite svoje jelo suvom toplotom za hrskaviju koricu.

Saveti i trikovi

  • Probajte da osvežite stari hleb tako što ćete ga zagrejati na pari tokom nekoliko minuta. Funkcija podgrevanja parom dostupna na izabranim modelima optimalna je za ovaj zadatak
  • Kada pečete zemičke ili manje kvasne hlebove, pobrinite se da ivica papira za pečenje ne prelazi ivicu tepsije. Višak papira za pečenje sprečava odgovarajući protok vrućeg vazduha i ometa raspodelu toplote
  • Koristite poslastičarsku tepsiju s perforiranim otvorima, koji doprinose boljem kruženju toplote, zahvaljujući čemu dobijate savršeno pečenu zlatnu koricu. 


Za više informacija o svom modelu rerne, pogledajte korisničko uputstvo. Uputstvo možete pronaći ovde.

Sada kada ste naučili više o pečenju hleba i kolača na paru, kliknite ovde da saznate više o tome kako se kuva na pari.