Simboli i funkcije vaše Electrolux rerne

Ažurirano 21.6.2024. 12.41

Печење у рерни у кухињи

Vaša Electrolux rerna nudi različite korisne funkcije i programe koji poboljšavaju vaš doživljaj kuvanja. U nastavku možete pronaći pregled različitih funkcija i simbola – tako ćete maksimalno iskoristiti svoju rernu.

Različite Electrolux rerne mogu da imaju različite funkcije i programe. Slično tome, nazivi funkcija i simbola možda nisu isti kod svih modela. Proverite koje funkcije i koji simboli se odnose na vaš model rerne.

Svakodnevno kuvanje

U nastavku su navedene najčešće korišćene funkcije za kuvanje i opis svake od njih. Takođe su navedene i korisne preporuke zašto i kako se najbolje koristi svaka funkcija za kuvanje kako bi se obezbedili optimalni rezultati.

Konvencionalno kuvanje (gornji i donji grejač) 

Za svakodnevno kuvanje na jednom nivou. Dobro za sve, od musake do pečenih jela.

Preporučena upotreba:

  • Koristiti samo 1 nivo kako bi se toplota ravnomerno rasporedila iznad i ispod vašeg jela. Dodatni nivo bi blokirao toplotu

Pravo pečenje s ventilatorom 

Za svakodnevnu pripremu hrane na najviše 3 nivoa istovremeno. Ventilator raspršuje vruć vazduh kako bi se hrana ravnomerno ispekla bez mešanja mirisa između različitih jela.

Preporučena upotreba:

  • Podesite temperaturu da bude 20 ºC niža nego kod Konvencionalnog kuvanja

Vlaga i ventilator (pečenje) 

Za lagane i izdašne rezultate pečete na jednom nivou. Dobro za kolače, keksiće i piškote. Štedi energiju zbog korišćenja preostale toplote.

Preporučena upotreba:

  • Držite vrata zatvorena dok pečete kako bi se vlaga zadržala u rerni

Donji grejač 

Ravnomerno peče donju stranu jela. Dobro za pice ili pite i završnu obradu kolača ili kiševa.

Preporučena upotreba: 

  • Koristiti donji nivo u rerni

Roštilj (komplet roštilj) 

Ravnomerno griluje ili zapeče povrće i meso. Takođe dobro za tostiranje hleba.

Preporučena upotreba:

  • Koristiti gornji nivo u rerni

Turboroštilj 

Pečenje većih komada mesa i peradi s kostima za sočne rezultate i hrskavu površinu. Koristi kombinaciju vrućeg vazduha i gornjeg grejača za pečenje hrane sa svake strane.

Preporučena upotreba:

  • Koristiti srednji ili donji nivo u rerni
  • Koristiti senzor hrane kako biste dobili najbolje rezultate prilikom pripreme mesa/pečenja

Krem 

Blago zapecite gornju površinu jela kao što su musaka, lazanje ili gratinirani krompir za hrskavu površinu i kremastu unutrašnjost.

Preporučena upotreba:

  • Koristiti na srednjem nivou u rerni

Kuvanje na pari

Para može da vine vaše kulinarske čarolije u nove visine – sačuvajte mekoću i vlagu u svemu što pripremate, od peradi i pečenih jela do kremova i musaka. Ako vaša rerna ima parne funkcije, saznajte kako se one koriste u nastavku.

Steamify® 

Za svakodnevno kuvanje na paru. Rerna automatski podešava nivo pare na osnovu izabrane temperature. Kuvanje na pari čuva hranljive materije i poboljšava ukuse svih jela.

Preporučena upotreba:

  • Kada pripremate jelo na temperaturi nižoj od 100 ºC, možete odmah staviti hranu u rernu. Nema potrebe za prethodnim zagrevanjem


Saznajte više o tome kako se koristi  Steamify®.




Vlažnost 

Napravite meku, sočnu perad ili meso sa hrskavom, svetlucavom površinom na hlebu ili pečenim jelima koristeći kombinaciju vrućeg vazduha i pare. U zavisnosti od svog modela rerne, možete koristiti do četiri nivoa vlažnosti tokom pripreme jela.

Dostupno vam je 4 nivoa vlažnosti:

Niska: dobro za musake, perad ili meso

Srednja: dobro za pripremu gulaša ili rebaraca, kao i hlebnog ili kvasnog testa

Visoka: dobro za osetljiva jela kao što su kreme, voćni kolači, terine i riba.

Puna para: kombinacija pare i toplote. Dobro za povrće, perad, meso i musake


Saznajte više o tome kako se kuva na pari.

Regeneracija parom (podgrevanje) 

Nežno podgrejte hranu za najbolji ukus i teksturu. Dobro za ostatke hrane i osvežavanje starog hleba ili pečenih proizvoda. Korišćenje pare za podgrevanje sprečava sušenje površine hrane.

Preporučena upotreba:

  • Postavite rešetku na sredinu rerne

 

Saznajte više o tome kako se koristi funkcija Regeneracija parom.

Pečenje na pari / Pravi ventilator PLUS 

Ravnomerno ispecite hleb za meku unutrašnjost i hrskavu površinu koristeći povremene nalete pare. Dobro za sve vrste hlebnog testa.


Pečenje hleba

Ravnomerno ispecite hleb za meku unutrašnjost i hrskavu površinu koristeći povremene nalete pare. Dobro za sve vrste hlebnog testa.


Naučite više o tome kako se peče hleb pomoću pare.

Jogurt 

Napravite kremast, gust domaći jogurt.

Preporučena upotreba: 

  • Za dodatnu oštrinu ukusa, parite jogurt duže

Sous Vide 

Pripremajte svoje obroke na preciznoj temperaturi u vakuumiranim kesama kako biste dobili najbolji ukus i savršenu teksturu povrća, ribe, peradi ili mesa.


Naučite da kuvate tehnikom Sous Vide.

Priprema

Vaša rerna može da ima nekoliko praktičnih funkcija koje služe da vam uštede vreme i učine pripremu hrane što lakšom. Odleđivanje hrane nikada nije bilo brže ni lakše. Zagrejte tanjire pre posluživanja jela kako biste stvorili restoranski ugođaj u svom domu. Održite hranu toplom dok se drugi delovi vašeg obroka još uvek pripremaju ili ako treba da odložite jelo.

Odleđivanje 

Nežno odledite zamrznutu hranu kako biste dobili najbolji ukus tokom kuvanja. Ventilator u rerni ravnomerno distribuira vazduh, čime se skraćuje vreme odleđivanja za pola u poređenju s ostavljanjem hrane da se odledi na radnoj površini.

Preporučena upotreba:

  • Koristite srednji nivo u rerni
  • Za najbolje rezultate izvadite hranu iz ambalaže i stavite je na ploču koja može da se koristi u rerni

Održavanje toplote 

Održite pripremljenu hranu toplom i spremnom za jelo. Rerna održava ravnomernu temperaturu kako se hrana ne bi prekuvala.


Grejanje tanjira 

Blago zagrejte svoje tanjire pre služenja jela.

Preporučena upotreba:

  • Ako zagrevate naslagane tanjire, okrenite ih svakih nekoliko minuta kako bi se toplota ravnomerno rasporedila

Specijaliteti

Vaša rerna može da ima funkcije koje vam omogućavaju da pripremate određene specijalitete kod kuće. Možete bez ikakvog napora napraviti picu dostojnu picerije, konzervisati voće i povrće, dići testo i pripremiti sporo kuvani obrok koristeći funkcije svoje rerne za specijalitete.

Pica 

Ravnomerno ispecite testo sa hrskavom korom. Dobro za picu, kiš, tart ili pite.

Preporučena upotreba:

  • Koristiti donji nivo u rerni
  • Zagrejati tepsiju dok se rerna zagreva


Naučite više o tome kako se koristi funkcija za picu.

Konzervisanje 

Napravite sočno voće i povrće konzervisano na niskoj temperaturi.

Preporučena upotreba:

  • Koristite donji nivo u rerni
  • Za najbolje rezultate, koristite tegle koje se zatvaraju kopčom. Izbegavajte brzootvarajuće tegle ili metalne limenke
  • Pobrinite se da tegle ne dodiruju rernu

Sporo kuvanje 

Pripremajte hranu na niskoj temperaturi tokom dužeg vremena kako bi se sačuvale hranljive materije i dobili bolji rezultati. Dobro za đuveč ili belo meso.


Dizanje testa 

Pomaže testu da se digne zahvaljujući doslednoj toploti i vlažnosti pre pečenja. Možete koristiti manju količinu kvasca kako biste dobili dobre rezultate u roku od 1 do 2 sata, u zavisnosti od sastojaka testa.

Preporučena upotreba:

  • Koristite donji nivo u rerni
  • Nema potrebe da pokrivate testo
  • Izbegavajte duže dizanje testa


Za više informacija o svom modelu rerne, pogledajte korisničko uputstvo. Uputstvo možete pronaći ovde.